8 Redenen waarom werken in de bouw een goed idee is!

Waarom zou je voor een carrière in de bouw kiezen? Werken in de bouw is niet alleen maar zwaar werk. Je krijgt ook te maken met verschillende uitdagingen tijdens je werk. Werken in de bouw heeft meerdere voordelen.

1. Er is heel veel werk

In de bouw hoef je op dit moment niet bang te zijn dat je niet aan het werk komt. In veel sectoren kun je nadat je je diploma behaald hebt niet direct aan de slag. Dit geeft je een hoop onzekerheid, maar in de bouw heb je die niet. Je hoeft je in de bouwsector geen zorgen te maken over het aantal vacatures dat open staat.

De bouwsector is op dit moment namelijk booming. Er moet veel bijgebouwd worden om iedereen te kunnen voorzien van een dak en daar kun jij aan bijdragen. Daarnaast is het ook makkelijker een baan in de bouw te vinden op het moment dat je wat ouder bent. In andere sectoren word je dan snel afgewezen, maar in de bouw zullen ze je met open armen verwelkomen. Wil je aan de slag als schilder, tegelzetter of stukadoor? Helemaal geen probleem, overal zijn er handjes nodig.

2. Van niets iets maken

Als je in de bouw werkt dan hoef je je niet af te vragen wat nu het grotere geheel is van wat je aan het doen bent. Tijdens het klussen zie je al snel wat je aan het opbouwen bent en daar kun je ook met recht trots op zijn. Je kunt werkelijk van niets iets maken. Er zijn weinig mensen die dat van zichzelf kunnen zeggen. Je werkt altijd toe naar een eindresultaat.

Op het moment dat je na een lange tijd van bouwen ziet dat er een mooi gebouw of huis staat waar mensen dan uiteindelijk in kunnen gaan wonen, kun jij zeggen dat jij daaraan mee hebt gewerkt. Je werkt dus niet alleen voor je baas of jezelf, maar ook voor dat leuke stel dat graag wilt verhuizen naar een groter huis om samen een toekomst op te bouwen. Van die toekomst ben jij dan een onderdeel van geweest.

3. Werken in de bouw is nooit saai

De bouw is een sector die enorm veel innoveert. Er worden continu nieuwe bouwmaterialen, gereedschap en bouwmethoden ontwikkeld om nog beter en sneller te kunnen bouwen. Op dit moment is duurzaamheid heel erg actueel in de bouwsector. Huizen en gebouwen moeten steeds milieuvriendelijker worden. Niet alleen het gebouw zelf, maar ook het proces om het huis te bouwen moet zo duurzaam mogelijk. In die zin wordt er flink geïnnoveerd om hieraan te kunnen voldoen. Daarnaast speelt de bouwsector ook mee in de top van de technologische vernieuwingen.

Zo kun je in de bouw ook werken met 3D-technieken om huizen of producten te ontwerpen. Wie dacht dat er alleen doeners werken in de bouw heeft het mis. In de bouw zijn net zo hard denkers nodig die mensen aansturen of de ontwerpen maken. Als je werkt in de bouw is het nooit saai. Je leert elke dag en bouwt je vakkennis continu uit. Hoe meer ervaring jij opdoet, hoe waardevoller jij wordt en dat merk je ook aan het feit dat jouw salaris als bouwvakker zal stijgen.

4. Ook zonder ervaring kun je aan de slag

Heb je nog geen opleiding of ervaring in de bouw? Dan is dat ook helemaal geen probleem. Zelfs dan zou je al aan de slag kunnen gaan en tegelijk een mooi salaris kunnen verdienen. In de bouw is er enorm veel ruimte voor starters, want je leert het vak geheel in de praktijk onder begeleiding van een ervaren professional. Voor je het weet kun jij zelfstandig aan de slag en heb je gelijk een mooie baan te pakken.

Naast dat je direct op de bouwplaats aan de slag gaat met leren, kun je ook een BBL-traject gaan volgen om later in de bouw te kunnen werken. Dit is een opleiding waarbij school en werk wordt gecombineerd. Je ontvangt vanaf dag één al direct salaris terwijl je gewoon nog in de schoolbanken zit. Hoe ideaal is dat? Laat je dus niet tegenhouden als je nog geen diploma’s hebt of ervaring bezit. In de bouw is er plek voor iedereen die graag genoeg wilt en een steentje bij wilt dragen aan het bouwen van mooie projecten.

5. Het geeft je veel vrijheid

Hoe zou jij het vinden om de hele dag tussen vier muren en voor een scherm te moeten werken? Waarschijnlijk krijg je het al benauwd als je daaraan moet denken. Jij bent veel liever in de buitenlucht aan het werk. In de bouw heb je die kans. Daardoor zul je ook veel meer vrijheid ervaren dan de mensen die week in week uit op een kantoor werken. Zij kunnen niet genieten van die heerlijke zon als ze alleen maar binnen zitten. Daar staat natuurlijk tegenover dat zij wel droog zitten als het regent.

Daarnaast zijn de werktijden ook flexibel als je werkt in de bouw. Je mag vaak zelf bepalen hoe laat je wilt beginnen met werken en wanneer je stopt. Natuurlijk moet je dit wel overleggen met je leidinggevende, maar vaak is het belangrijkste dat de klus uiteindelijk afkomt. Je leidinggevende houdt dit in de gaten en als er ruimte voor is dan kun je dus veel meer vrijheid krijgen dan de mensen die van 9 tot 5 moeten werken.

6. Je hebt altijd mensen om je heen

Als je werkt in de bouw dan is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Je bent namelijk met een groot aantal collega’s bezig op de bouwplaats. Op het moment dat je ergens niet uitkomt of iets je niet lukt moet je niet bang zijn om hulp te vragen. Er zijn altijd mensen om je heen die je kunnen helpen. Maar andersom wordt er van jou hetzelfde verwacht. Je werkt in een groot team dat serieus samenwerkt, maar waar ook ruimte is voor grappen en grollen. Dat maakt dat het werk altijd leuk blijft en je je niet snel zult vervelen.

Er zijn ook momenten dat je volledig zelfstandig aan de slag moet gaan. Dan moet je proactief en doortastend te werk gaan om te zorgen dat je de taak volgens plan en binnen een bepaalde tijd kunt volbrengen. De combinatie tussen zelfstandig en teamwork is heel belangrijk in de bouw. Als je van jezelf weet dat jij die balans kunt bewaren, dan ben je uitermate geschikt voor werken in de bouw.

7. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden

Heel je leven lang schilder, timmerman of metselaar blijven is niet meer van deze tijd. Tegenwoordig kun je in de bouw heel goed doorgroeien naar andere mooie functies. De bouw ontwikkelt zich namelijk continu en daarom zijn er ook weer steeds meer doorgroeimogelijkheden. Als je goed je werk doet en al een aantal jaar ervaring hebt, dan heb je snel de kans dat je een betere functie aangeboden krijgt.

Deze functie zou dan een leidinggevende functie als opzichter kunnen zijn. Of misschien ga je wel meer aan de slag met het denkwerk achter een project. Je hoeft niet bang te zijn dat je leven stil zal staan als je gaat werken in de bouw. Dit is één van de sectoren waar je juist heel makkelijk kunt doorgroeien in functies. Op een kantoor is dat vaak veel moeilijker en zijn er maar een select aantal mensen die ook echt carrière maken. In de bouw is dat een stuk makkelijker.

8. Een grotere kans op een vast contract

Doe je het goed en is je baas ook tevreden over het werk dat je uitvoert? Dan heb je in de bouw snel kans dat je een vast contract aangeboden krijgt. Een vast contract biedt zekerheid voor je toekomst omdat je dan niet zomaar op straat gezet kunt worden, maar daarnaast is het ook heel handig op het moment dat je een huis wilt kopen. Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven niet meer van het uitdelen van vaste contracten en worden er steeds meer nuluren-contracten aangeboden.

Als jij heel goed bent in je werk en je laat dat ook zien aan je baas dan zullen ze je niet snel willen laten gaan. Je hebt dus de zekerheid van een vast inkomen en je hoeft niet bang te zijn dat je zomaar met lege handen op straat komt te staan. Dit kan ook een hele goede reden zijn om te gaan werken in bouw. Het biedt je veel sneller de mogelijkheid om een goede toekomst op te kunnen bouwen voor jou en eventueel je gezin.

Wil je werken in de bouw? Kijk dan bij onze vacatures.