5 tips voor werkgevers om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren

Een veilige werkomgeving is voor medewerkers essentieel om hun werk goed uit te voeren. Zeker als er met zware materialen, op hoogte en met machines wordt gewerkt, hierbij komen nu eenmaal risico’s. Daarom is controle en bewustwording creëren belangrijk.

Een veilige werkomgeving levert veel op. De medewerkers zijn goed beschermd, er vinden minder ongelukken plaats en een gedegen risicomanagement voorkomt dat je terug moet vallen op de aansprakelijkheidsverzekering. Hierbij 5 tips om werken op de werkvloer veiliger te maken.

Tip 1 – Veilig gedrag

Houdt u zich aan wet- en regelgeving? Dan bent u goed op weg. Maar gedrag en het houden aan protocollen telt net zo zwaar. Geef uw medewerkers daarom bijvoorbeeld workshops over veilig werken. Bied ze kennis op het gebied van veiligheid op de werkvloer. Stel samen regels op en ga met elkaar in gesprek over hoe het werk nóg veiliger kan. Zo kunt u schade zoveel mogelijk voorkomen. Maak veiligheid bespreekbaar!

Tip 2 – Opgeruimde werkplek

Vallen en struikelen zijn bedrijfsongeval nummer 1. Zorg daarom voor een opgeruimde en georganiseerde werkplek. Ruim tijdelijk gestald materiaal of voorraad in een vluchtroute op. En parkeer fietsen in fietsenrekken in plaats van op de werkvloer. Zo heeft niemand er last van en creëert u overzicht. Wel zo prettig.

Tip 3 – Juiste werkkleding

Met het juiste gedrag en een opgeruimde werkplek bent u al goed op weg. Maar goede werkkleding die de juiste bescherming biedt mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zorg voor helmen, handschoenen, gehoorbeschermers, mondkapjes en voor schoenen met stalen neuzen. Vervang ze regelmatig, denk niet alleen aan uzelf en uw medewerkers. Maar schaf extra setjes aan voor als u bezoek krijgt.

Tip 4 – Controleer de machines regelmatig

Slijtage kan behoorlijk wat problemen opleveren en zorgen voor een onveilige werkplek. Denk bijvoorbeeld aan een scheurtje in een installatie of een fout in de machine Laat daarom regelmatig uw installaties en machines beoordelen door iemand die er veel verstand van heeft.

Tip 5 – Goede logistiek

Heeft u uw werkplek handig ingedeeld? Is er nagedacht over de looproutes en hoe materiaal wordt aan- en afgevoerd? Loopt alles gesmeerd? Bekijk de logistiek niet alleen vanaf de plattegrond. Maar test het ook regelmatig op de werkvloer. Zo zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk moet worden rondgereden.

Maak deze tips onderdeel van de employee journey, zodat ook nieuwe medewerkers vanaf dag 1 veilig kunnen werken.